naše projekty
blog

Jabloň – ovocný strom pravej slovenskej záhrady

Extra

Archeológovia predpokladajú, že história jabĺk siaha až do obdobia10 000 rokov pred našim letopočtom. Jablone sú dnes rozšírené po celom svete, hlavne v miernom klimatickom pásme. Priemerná svetová produkcia dosahuje viac ako 80 miliónov ton. Približne polovica z celkového množstva pripadá na jedinú krajinu, a to Čínu. Jablone sú opadavé ovocné stromy s korunou v tvare gule. Ich plodom – jablkám sa odborne hovorí aj malvice. Kvitnú na jar, kedy sa ich koruna mení v úžasnú bielo ružovými kvietkami posiatu nádheru.

Jablone majú aj kultúrny význam. Často vystupujú v náboženskom aj v umeleckom kontexte. Už zo staroveku sú známe znázornenia veľkých červených jabĺčok, ktoré predstavovali kulisu mnohých scén. Napríklad povestný Paridov súd, kde hlavnú úlohu zohráva jablko. Táto scéna uchvátila veľa svetových maliarov od obdobia renesancie až po 20. storočie. Nemecký maliar Lucas Cranach ju údajne namaľoval až 23 krát.

Jabloňové drevo je pekné a dekoratívne. Je husté a húževnaté s tmavohnedým jadrom. Poleštení nadobudne vysoký lesk. Jemnou úpravou ľanovým olejom možno vyzdvihnúť netradičnú farbu jeho dreva. V menšej miere sa drevo uplatňuje pri výrobe nábytku. Vyrábajú sa z neho stoly a aj spojovacie diely využiteľné napríklad na schodiskách. Využíva sa aj v rezbárstve a na tvorbu menších dekoračných predmetov.

Jablone nechýbajú takmer v žiadnej slovenskej záhrade, a na rovinu, ich najväčšou prednosťou sú chutné jablká, ktorým neodolajú tak ako deti, ani dospelí. Ako bolo spomenuté vyššie, najväčšími pestovateľmi na svete sú Číňania. Hneď za nimi sú to Poliaci, USA, Turecko a Taliansko. Pri dobrých podmienkach sa jablone dožijú kľudne aj 100 rokov, na úrodu si však treba počkať. Niekedy trvá aj 5, alebo 6 rokov, kým začne jabloň rodiť chutné ovocie. Jablká sú bohaté na vlákninu, vitamín B, a sú skvelým antioxidantom. Naštartujú trávenie a dokonca vedia pomôcť pri chudnutí. Jablká na stole, či na kuchynskej linke plnia aj dekoratívnu funkciu a prevoňajú domov jemnou ovocnou vôňou. Pri izbovej teplote však dozrievajú až 6 krát rýchlejšie, ako keď ich máte uložené v chladničke, ktorá spomalí proces dozrievania. Vedeli ste, že jablká sa vo vode neponoria vďaka tomu, že obsahujú až 25% vzduchu? Veríme, že sme vás dnešným blogom presvedčili o tom,  že jablone budú mať svoje miesto aj vo vašej vysnívanej záhrade.

Kliknutím na „Súhlasím“ súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení na zlepšenie navigácie na stránke, analýzu používania stránky a pomoc pri našom marketingovom úsilí. Viac informácií nájdete v našich zásadách o ochrane osobných údajov.